Finspångs Brukshundklubb

 

Här är de kurser som vi vanligtvis erbjuder.

Utöver detta brukar vi arrangera aktiveringspromenader och prova på dagar.

All information om aktuella kurser och aktiviteter

hittar du här på hemsidan eller på vår Facebooksida FB1

aktiveringspromenad

 

Kursutbud

Valpkurs

Valpar mellan 4-8 månader.

Kursen vänder sig till dig:
… som inte har tidigare erfarenheter 
… som vill träna grunderna som gör att din hund fungerar i vardagen
… som vill fortsätta gå andra kurser
… som vill att du och din hund ska få träffa andra i en social miljö
… som vill skapa en god relation till din hund

Vi går igenom grunderna som sitt, ligg, sitt stanna kvar, hundmöten, inkallning, kontakt med hunden, gå fint i kopplet hantering av en annan människa.


Allmänlydnadskurs

För hundar från 9 månaders ålder.

 Kursen vänder sig till dig:
… som inte har tidigare erfarenheter 
… som gått valpkurs med din hund  eller kanske har du tränat allmänlydnad på egen hand
… som vill träna lydnad som gör att din hund fungerar i vardagen
… som vill att du och din hund ska få träffa andra i en social miljö
… som  vill skapa en god relation till din hund

Detta är en fortsättning på valpkursen. Vi gör grundövningar till inkallning, möte med andra hundar, ligg och sitt. Vi kommer träna kontakt och lära oss belöna våra hundar på olika sätt. Kommunikation samt en god relation till vår hund är delar som vi kommer ta upp. 

Du kommer få prova på spår, uppletande och andra övningar som du kan få användning för när du vill aktivera din hund.

 Focus läggs på att det ska vara rolig att träna hund och att ni ska ha kul tillsammans! 


Allmänlydnadspasset

Detta är en del av allmänlydnadskurs fortsättning och ett sk kunskapsprov. Du kommer få klarhet i vad du behöver träna mer på.

Här tränar vi på de 11 momenten som ingår enligt ett fastställt ”schema”.

1. Kvarsittande med störning 1-2 minuter
2. Möte med hundar på naturstig
3. Sitta tyst i bil med störning ca 5 m utanför
4. Sitta kvar i bil
5. Gå fint vid sidan
6a. Hantering/visitation
6b. Hantering/visitation av främmande människor
7. Inkallande med störning
8. Stoppkommando
9. Passivitetskontroll
10. Nosaktivering

För att få sitt ”allmänlydnadspass” ska hunden klara av alla momenten vid kursens sista tillfälle.


Rallylydnad

Rallylydnad är en tävlingsgren. Går du en kurs i rallylydnad så får du lära dig hur det går till och vad man skall träna på. Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden "kör" en bana enligt "kartläsarens", förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.

I nybörjarklassen är hunden kopplad hela tiden, vilket gör detta till en bra gren att börja tävla i. I högre tävlingsklasser ska hunden vara okopplad genom hela banan samtidigt som det blir sammansatta moment. I stort sett ska alla moment kunna genomföras på båda sidorna om föraren.

http://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/rallylydnad/


Agility 

Agility är en tävlingsgren. Går du en kurs i agility så får du lära dig hur det går till och vad man skall träna på. Agility är dessutom en rolig aktivering för dig och din hund. I agility så ska man ta sig runt en hinderbana utan fel och så snabbt som möjligt. Agility är en hundsport som är öppen för alla raser och blandraser. Din hund får gå kurs från 1 års ålder och börja tävla agility när den har fyllt 18 månader.

Agilitybanan består av 15-20 hinderpassager och delas in i agilityklass och hoppklass. Avståndet mellan hindren är ca 5-7 meter.

Båda är hinderbanor men agilityklassen har med klätterhinder så som a-hinder, balansbom och vippen. Varje balanshinder har kontaktfält som hunden måste sätta minst en tass på. Gemensamt för både hopp- och agilityklass är hopphinder, mur, däck, långhopp, slalom (12 pinnar), tunnel och platt tunnel.

Inom agility finns sedan 2017 fem olika storleksklasser:

XSmall – hundar under 28 cm
Small – hundar under 35 cm
Medium – hundar från 35 cm men under 43 cm
Large – hundar från 43 cm men under 50 cm
XLarge – hundar från 43 cm och uppåt


Baskurs – Belöning, Trix och kontaktövningar

En grundkurs oavsett vad du senare vill träna med din hund. En bra grund är början till allt om du vill träna, tävla eller bara ha en bra relation med din hund. Öka kontakten och förståelsen mellan dig och din hund på ett roligt sätt. Vi kommer att klickerträna, leka, öva kroppskontroll och belöna med riktigt gott godis. Vissa övningar bär prägel av agility men huvudprincipen är att vi över på att träna med vår hund och all träning lär oss att lära oss och vår hund hur vi jobbar tillsammans.
Kursen hålls enligt de principer jag jobbat med mina egna hundar under många år med goda resultat med noggranna grundövningar med positiv förstärkning.
Inga förkunskaper krävs. Inga ålderskrav -  valpar över 4 månader är välkomna. Alla hundar ska vara vaccinerad enligt vanligt grundvaccin  (Valpsjuka och parvo samt gärna kennelhosta)
Kursen hålls i klubbstugan och delvis utomhus på appellplanen. Deltagarna förväntas träna själva hemma mellan kurstillfällena för att få ut mest möjligt av kursen. Ta med inneskor!
 

Antal kurstillfällen: ungefär 4 ggr, 2 h/gång Antal deltagare: Max 4 deltagande ekipage Instruktör: Eva Persson  


Agility temakurs

Vi jobbar med olika teman vid varje kurstillfälle. Man kan anmäla sig till enstaka tillfällen eller alla. Förtur för de som vill gå vid alla tillfällen.
Vi jobbar hela tiden med er handling och hundarnas hinderkunskap samt motivation med extern belöning i form av matskål eller leksak samt klicker. En förutsättning för att kunna gå kursen är att hunden har god grundlydnad och kan träna lös. Hunden behöver ha grundkunskap i hinderutförande samt grundläggande förståelse för den belöningsprincip ni vill använda. Vi individanpassar kursen efter var just du och din hund är i träningen.
Antal deltagare – minst 4 och max 6.
Alla hundar ska vara vaccinerad enligt vanligt grundvaccin  (Valpsjuka och parvo samt gärna kennelhosta).
Välkomna med er anmälan!
 

Antal kurstillfällen:  ungefär 5 ggr
Antal deltagare: Max 6 deltagande ekipage
Instruktör: Eva Persson

Slalom – ingångar, 4-8-12 pinnar, störningsträning där föraren får vara före/efter/längre ifrån, slalom i kombination med andra hinder

Kontaktfältsträning – Vill du bara träna och önskar mer utmaning för dig och hunden i er träning är kontaktfältsträning suveränt bra med många delmål och detaljer! Alla som vill tävla bör ha ett fungerande kontaktfältsbeteende. Running eller 2på 2av! Vi ger er verktyg för att jobba med inlärningen av kontaktfält.

Teknikträning hopphinder – ni kanske har hört uttrycken: wrap, tysk, S-sväng? Här får ni öva på varje sväng för sig i ett lite mindre sammanhang. Vi gör även hopptekniksövningar.

Hitta flytet – vi tränar specifikt på att få fram farten och flytet hos just din hund, enklare flytigare banor.

Banträning – Vi bygger en hoppbana på lagom nivå som ni får banvandra själva och tillsammans med instruktör och som ni sedan får köra och jobba igenom!